2. januára 2015

Pri chove rýb je potrebné vedieť pravdivé i klamlivé fakty o stravovaní, rozmnožovaní, jedení i samotnom existovaní každého druhu rýb samostatne. Betta splendens nie je výnimkou. Na internete nájdete množstvo rád ako sa o rybky starať, ktoré sú však pravdivé? Pripravila som si pre vás niekoľko nepravdivých informácií. Ak vás však zaujímajú základné informácie o Betta splendens klikajte na tento blog. 

1.
Hovorí sa, že Betta splendens nepotrebuje veľa vody. Dôvod? Ryba vraj pochádza z vôd, kde je priveľa bahna a taktiež aj semiačok ryže. - MÝTUS! Prirodzené prostredie tejto ryby sú potoky a rybníky s malým prietokom vody, ktorých povrch sa nachádza nízko avšak majú niekoľko kilometrové horizontálne rozpätie.

2.
Vodu v akváriách nie je potrebné často meniť (takmer vôbec), pretože Betta splendens pochádza z bahnitých vôd a dokáže dýchať vzduch. - MÝTUS! Je pravda, že Betta dokáže dýchať vzduch, to však neznamená, že má žiť vo vlastnom odpade. Bahnitá voda a odpad z rybky v akváriu nie je to isté, preto je potrebné meniť vodu často.

3.
Betta splendens nemá rada veľa priestoru. Vraj ich existencia v rozľahlých priestoroch desí a v menšom priestore sa cítia bezpečne. - MÝTUS! Tejto rybe sa lepšie darí v priestrannejších miestach, ako aj v prírode, tak aj v akváriách.

4.
Ak dáte Bettu splendens do vázy pripomína im to ich prirodzené prostredie. Rybka využíva korene rastliny ako potravu a zároveň korene filtrujú vodu z čoho vyplýva, že sa nemusí krmiť ani vymieňať pravidelne voda. - MÝTUS! Bojovnica pestrá je mäsožravá, preto by kŕmenie iba koreňmi z rastliny spôsobilo vyhladovanie na smrť. Taktiež korene nedokážu vodu filtrovať v potrebnom množstve. Takýto chov rybky nie je v žiadnom prípade vhodný!

5.
Samičky sú pokojné, neagresívne a môžu byť pokope. - MÝTUS! Tieto samičky sú vždy polo-agresívne, v spoločnosti iných samičiek môžu byť iba občas.

6.
Betta splendens samci robia hniezdo z bublín keď sú spokojní a štastní. - MÝTUS! Toto hniezdo robia samčekovia inštinktívne, najčastejšie pred rozmnožovaním. Viac o rozmnožovaní a o tvorbe hniezd z bublín sa môžete dočítať aj v mojom príspevku na blogu, v ktorom som sa mu bližšie venovala.

7.
Betta splendens a Zlatá rybka (goldfish) môžu spolu žiť v jednom akváriu. - MÝTUS! Tieto dve rozličné druhy rýb majú úplne iné požiadavky na starostlivosť. Nikdy by nemohli spolu existovať.

Toto bolo niekoľko vyvrátených mýtov, ktoré sú známe o Bojovnici pestrej. Ak sa vyhnete všetkým týmto nepravdivím informáciám, chov vašej rybky bude jednoduchší a hlavne lepší pre rybku. Preto sa nezabudnite nikdy poradiť s odborníkom, naštudovať si príslušnú literatúru alebo si nechať poradiť v akvaristike.


Zdroj: scalestails.tumblr.com

{ 2 komentárov... read them below or Comment }

  1. Odpovede
    1. Samičky sú pokojné, neagresívne a môžu byť pokope. - MÝTUS! :D ako ženy .. ale ked su pokope je to v pohode ale ked jedna odíde už je ohováraná :D

      Odstrániť

Betta splendens

Betta splendens

Obľúbené príspevky

Používa službu Blogger.

O blogu

Tento blog sa zaoberá jednou z najzaujímavejších rybiek na celom svete. V prírode sa vyskytuje sa len na malom území v Thajsku. Zaujímavé však je, že vie upútať všetkými rôznymi druhmi farieb. Toto a oveľa viac sa dozviete na mojom blogu. Pekné čítanie.

- Copyright © Betta splendens -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -