11. januára 2015

V tomto príspevku vás pomocou knihy oboznámim so zariaďovaním akvária pre rybku Betta splendens. Ak už máte akvárium, tak sa dočítate niekoľko dobrých rád o udržiavaní a údržbe akvária.

Skôr ako začnete akvárium zariaďovať, nájdite pre akvárium vhodné miesto. Vhodné miesto treba nájsť skôr, ako budete mať akvárium už zariadené, premiestňovať ho je veľmi problematické. Smer alebo intenzita prírodného svetla nie je dôležitá, pretože umelé zdroje osvetlenia ho plnohodnotne nahrádzajú.

Akvárium kladiem na osobitný stojan. Kostrovým nádržiam stačí podpora v štyroch bodoch. Lepené skvária kladieme z bezpečnostných dôvodov na polystyrénovú dosku pričom hornú časť stojanu treba vystužiť priečnymi pásmi alebo drevenou doskou.

Nádrž je potrebné umyť saponátom, riadne vypláchnuť a uložiť na stojan. Potom pripravíme a zhotovíte vonkajšie pozadie za akvárium. Ak ste sa rozhodli pre vnútorné pozadie, aranžujte až vtedy, keď ste do akvária nainštalovali všetky technické pomôcky (filtre, ohrievače, prevzdušňovací kamienok, snímač termostatu). Pozadím sa snažte túto technickú pomôcku zamaskovať, aby pri pohľade do akvária nebola vidieť. Ak ste pozadím nezamaskovali pomôcky vyskúšajte ich zamaskovať dekoráciou. Ohrievač napríklad môžete zamaskovať kúskom koreňa a filter mohutnejšou rastlinkou.

Vodu napúšťate priamo z vodovodu hadicou, ktorú pomocou prísavky zafixujete na najvyššie miesto dna. Pri napúšťaní voda vymelie do dňa menšiu jamku. Do najnižšieho miesta nádrže dáte druhú hadicu s väčším priemerom, ktorou sa voda vypúšťa. Postupujte tak, že nádrž najprv hadicou opláchnete a napustíte len čiastočne vodou. Potom začnete vodu druhou hadicou vypúšťať a súčasne opäť pomaly nádrž napúšťate. Po krátkom čase sa hrubšia hadica na vypúšťanie zavzdušní, a kedže piesok v mieste prítoku vody je už čistý, akvárium napustíte krištáľovo čistou vodou.

Akvárium prikryjeme sklom tak, aby voda skondenzovaná na vnútornej strane krycieho skla stekala späť do nádrže. Sklo súčasne chráni aj osvetľovacie telesá. Najmä nad prevzdušňovacím kameňom by voda striekala na elektroinštaláciu osvetľovacieho telesa. Ak krycie sklo nepoužívame, odparovaním sa mení kvalita vody, najmä vtedy, keď dolievate vodu z vodovodu. Výhodnejšie je používať krycie sklá a raz za mesiac stiahnuť odkaľovačom detrít spolu s tretinou vody z nádrže. Potom môžeme doliať chýbajúcu tretinu čerstvou vodou. Ak krycie sklá nepoužívate, mali by ste do akvária dolievať destilovanú vodu.

Rastlinky saďte až po zabezpečení osvetlenia akvária. začínajúci akvaristi sú často netrpezliví a sadia rastlinky hneď po napustení vody. Rastlinky je najvýhodnejšie sadiť až o 2-3 dni po napustení nádrže. Často zabúdame, že rastliny sú tiež živé organizmy. Tak ako rybám, aj im škodí chlórovaná a studená voda z vodovodu. Šoky, ktoré takto rastlinám pripravíte, sa neprejavia tak markantne, ako pri rybách. Pred sadením rastlinky skrátite korienky, aby zbytočne nehnili a neznečisťovali vodu. Korene, ktoré sme až vytrhli zo svojho prostredia, dokážu totiž po nasledujúcom zasadení len čiastočne plniť fixačnú funkciu.

Viac o udržiavaní akvária a podrobnejších informáciách sa dozviete v knihe Chovanie: akváriové ryby, ktorú si môžete zakúpiť aj na tejto stránke.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Betta splendens

Betta splendens

Obľúbené príspevky

Používa službu Blogger.

O blogu

Tento blog sa zaoberá jednou z najzaujímavejších rybiek na celom svete. V prírode sa vyskytuje sa len na malom území v Thajsku. Zaujímavé však je, že vie upútať všetkými rôznymi druhmi farieb. Toto a oveľa viac sa dozviete na mojom blogu. Pekné čítanie.

- Copyright © Betta splendens -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -