23. decembra 2014

Prečo sa táto ryba volá Bojovnica pestrá (Betta splendens)? Pretože je známa svojou agresivitou voči iným rybám vo svojom okolí a často medzi nimi vznikajú boje. Prečítajte si tento i ďalšie články na mojom blogu a pozrite si aj pútavé video boja. 

Charakteristická črta Betty splendens je bojovanie. V prírode je správanie zvierat závislé na spoločenskom kontexte, preto nie je boj neobvyklým. Napríklad veľmi veľa samcov bojuje s inými, aby zaujali a zapáčili sa samičke a mohli sa s ňou páriť (rozmnožovať). Samci medzi sebou bojujú niekedy až do smrti kvôli terióriu a vymedzeniu vlastného územia. Zaujímavosťou u samcov tohto druhu je, že bojujú aj v nie prirodzenom prostredí a je takmer nemožné nechať dvoch Betta samcov spolu v jednom akváriu. 


Betta splendens samci inštinktívne bojujú jeden proti druhému, aby ubránili svoje teritórium. Ryby boli k vzájomným súbojom šľachtené po celé storočia. Ba dokonca v stávkach na tieto boje, ktoré sú v Spojených štátoch ilegálne, je v banku veľmi veľa peňazí. Divoké bojovné ryby nevydržia v boji viac ako 15 minút, narozdiel od druhov šľachtených na boj. Je viac ako úbohé ak boj trvá menej ako hodinu.

Pozrite si zaujímavé video, na ktorom je natočený boj samcov Betta splendens.


Obe pohlavia sa správajú agresívne pri všetkých náznakoch nebezpečenstva ako je napríklad náhla zmena v ich prostredí, ktorú neočakávajú. Zanechávajú za sebou vodorovné čiary (ak je ich sfarbenie príliš svetlé). Zaujímavosťou je, že samičky vedia meniť farbu počas života, u samcov je to iba ojedinelé. Ženy často "začervenajú" (menia, svoju farbu na červenú a jej odtiene), aby sa vytvorila hierarchia medzi všetkými samičkami. Stáva sa, že samička, ktorá je v hierarchii vyššie zabije slabšiu samičku a tým si potvrdí svoje vysoké postavenie. 


{ 1 komentárov... read them below or add one }

Betta splendens

Betta splendens

Obľúbené príspevky

Používa službu Blogger.

O blogu

Tento blog sa zaoberá jednou z najzaujímavejších rybiek na celom svete. V prírode sa vyskytuje sa len na malom území v Thajsku. Zaujímavé však je, že vie upútať všetkými rôznymi druhmi farieb. Toto a oveľa viac sa dozviete na mojom blogu. Pekné čítanie.

- Copyright © Betta splendens -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -