20. decembra 2014

Rozmnožovanie Betta splendens je naozaj zaujímavé. Celý proces pozostáva z niekoľkých častí, ktoré musí urobiť či už samec alebo samička. Bublinové hniezdo alebo samotný "tanec" sú veci, ktoré pri iných zvieratách neuvidíte. Viac sa dočítate v tomto článku.

Zoznamovanie začína tým, že Betta splendens samček postaví "hniezdo z bublín". K postaveniu tohto hniezda musí samček plávať po vodnej hladine, nabrať hlt vzduchu, z ktorej vytvorí slizom obalenú vzduchovú bublinu. Potom rýchlo naberie ďalší hlt vzduchu a vytvorí ďalšiu bublinu vedľa tej prvej. Tento proces pokračuje hodiny s občasnými prestávkami na jedlo alebo k prilákaniu samičky. Po chvíli začne hniezdo naberať tvar. Avšak, ten sa spolu s veľkosťou môže meniť. Akonáhle je hniezdo kompletné, začne dvorenie. Samec prenasleduje samičku veľmi agresívne a pokúša sa ju nalákať pod hniezdo.


Pri rozmnožovaní, má Betta splendens vlastnú tanečnú choreografiu. Keď je samička pripravená k treniu, priblíži sa k samčekovi pod hniezdom. Pláva k nemu v šikmej pozícii hlavou nadol a plutvami pri tele. Toto dáva samčekovi signál, že je pripravená. On sa k nej priblíži jemnejšie ako pri agresívnom lákaní. Pred začiatkom prvého trenia môžu nastať vzájomné prejavy, počas ktorých sa farby oboch stávajú veľmi intenzívne. S roztiahnutými plutvami a žiarivými farbami sa môže začať „tanec“.  Ryby okolo seba krúžia, štuchajúch do seba zo strán svojimi nosmi.  Dvorenie končí samčekovým otáčaním samičky a jeho zabalením sa do nej. Potom  uťahuje svoj stisk, otáča samičku hore nohami a po chvíli ju nechá isť. Samička ostane v polohe hore nohami a samček sa postaví za ňu. Samička začne klásť postupne 3 až 7 vajíčok, no tento počet stúpa na niekoľko stoviek. Keďže sa vajíčka pomaly ponárajú, samček ich zbiera do úst. Tie potom obalí slizom a dopláve k hniezdu, kde ich následne uloží. Zatiaľ čo samček nosí vajíčka do hniezda, samička sa zotavuje. Tento proces sa opakuje pokým samička nenakladie všetky vajíčka, zatiaľ čo samček pobehuje okolo nej, aby všetky zozbieral. Nakoniec samček odoženie samičku preč.




Zaujímavosťou je, že samec samičku často agresívne donúti k treniu a samičky ostávajú neraz s poškodenými plutvami či odtrhnutými šupinami. Potom, ako došlo k treniu, samček stráži hniezdo a dohliada na vajíčka 24 až 48 hodín po vyliahnutí, zaleží od teploty vody. Mladé Betty splendens nemajú farbu šupín do veku približne troch mesiacov, kedy mladý semčakevia už začínajú zápasiť s inými. V tomto období je už ľahko rozoznateľné pohlavie. Samčekovia sú svetlejšie sfarbený a majú dlhšie šupiny ako samičky. Na obrázku môžete vidieť jednoduchý postup rozoznania pohlavia. 


Ak sa chcete dočítať o ďalších informáciách o tejto rybke, prečítajte si môj prvý článok Spoznajte sa s Bettou splendens.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Betta splendens

Betta splendens

Obľúbené príspevky

Používa službu Blogger.

O blogu

Tento blog sa zaoberá jednou z najzaujímavejších rybiek na celom svete. V prírode sa vyskytuje sa len na malom území v Thajsku. Zaujímavé však je, že vie upútať všetkými rôznymi druhmi farieb. Toto a oveľa viac sa dozviete na mojom blogu. Pekné čítanie.

- Copyright © Betta splendens -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -