9. decembra 2014

V prvom príspevku vás oboznámim so základnými informáciami o tejto rôznotvárnej rybke. Priblížim vám, kde sa v prírode bežne vyskytuje a dozviete sa zaujímavosti.

Geografický rozsah
Betta splendens sa nachádza vo vnútrozemských vodách Orientu. Zvyčajne v Thajsku, ale možno ju nájsť po celom svete v obchodoch so zvieratami ako domestikovanú rybu. 

Obydlie
V prírode Betta splendens žije v husto zarastených rybníkoch, kde tečie voda veľmi pomaly, napríklad plytké ryžové polia, stojaté kaluže, znečistené potoky. Vyskytuje sa v oblastiach, v ktorých má voda nízky obsah kyslíka.


Fyzický popis
Betta splendens má 7,5 cm na dĺžku. Má jednoduchý tvar, čo jej umožňuje hladko a bez námahy prekĺznuť  v otvorenej vode. Telo je pokryté šupinami, ktoré sa vzájomne prekrývajú ako škridle na streche domu. 
Tieto šupiny sa skladajú z tenkých, priehľadných plátov, ktoré chránia jej telo pred zranením a zefektívňujú kĺzanie. Na šupinách je slizová vrstva, aby zabezpečila extra hladkosť a na ochranu proti invázii parazitov a infekcií.  Šupiny rastú priamo z kože a sú bezfarebné. Jej skutočná farba pochádza z pigmentových buniek (chromatophores) uložených v samotnej koži.

Vo voľnej prírode, ryba používa sfarbenie na odlákanie predátorov a prilákanie priateľov. Divoké Betta Splendens nie sú sfarbené jasne červenou, limetkovo zelenou a kráľovsky modrou farbou. Takto sfarbené sú iba šľachtené druhy. V žiadnom prípade nie sú nudné a fádne.  Avšak, vyšľachtený Betta samci si osvojili tieto farby a využívajú ich pri zoznamovaní sa s partnerom. Skutočné farby sú vrstvené. Aby bolo možné vyprodukovať Bettu splendens špecifickej farby, ostatné farby, ktoré sú navrstvené na vrchu, by museli byť odstránené pomocou selektívneho šľachtenia. Horná farba je modrá, nasleduje červená, potom čierna a nakoniec žltá.


Ryby Betta splendens majú ústa, ktoré sú obrátené, čo naznačuje, že sa jedná o horný jedák,  ktorým naberá jedlo na vodnej hladine. Ich plutvy slúžia nielen na pohyb cez vodu, ale taktiež na udržiavanie rovnováhy a otáčanie v rôznych smeroch.



Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Betta splendens

Betta splendens

Obľúbené príspevky

Používa službu Blogger.

O blogu

Tento blog sa zaoberá jednou z najzaujímavejších rybiek na celom svete. V prírode sa vyskytuje sa len na malom území v Thajsku. Zaujímavé však je, že vie upútať všetkými rôznymi druhmi farieb. Toto a oveľa viac sa dozviete na mojom blogu. Pekné čítanie.

- Copyright © Betta splendens -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -